A Hetes, avagy egy E66-os élete

A Hetes, avagy egy E66-os élete

Nem alternál a generátor!

2021. október 19. - seepheerd

Persze a fordítottja az igaz, vagyis nem generál az alternátor. Mármint áramot.

Legalábbis ez a pirosbetűs üzenet érkezett minap, épp amikor végre megírtam egy Elton John CD-t és azt hallgattuk volna Debrecenbe autózván. Moby ezért garázsba került, és Hotival, az E46-ossal mentünk, megfeledkezve arról, hogy abban is lapul azért egy 6-os CD tár.

Mivel csütörtökön épp ráértem - a szervíz pedig csak pénteken tudott volna fogadni -, úgy döntöttem, hogy követem a "magad uram, ha Olgád nincsen" utat és kiveszem a gener... oppárdon: alternátort. Úgy tűnik, hogy régen tanultam ezekről a dolgokról, akkor még volt dinamó is, szóval ha véletlenül generátornak hívom a kis vackot, akkor is alternátorra gondolok.:)

Ott lapul a vágy titokzatos tárgya, jelesül a bal szélen látszik eblőle valami:

gen01.jpg

Felette a szervó szivattyú, alatta a váltóolaj hűtő, egyik oldalán a motor, a másikon csövek kusza tömkelege, hogy fog ez onnan kijönni?

Első dolgom volt megnézni a TIS-t. A fő lépéseket itt látjuk, persze mindegyik tartalmaz pár egyéb lépést is, azt javaslom, hogy azokat is gondosan tanulmányozzuk!

gen00.JPG

Első dolgunk az akkumulátor kábel - a negatív saru - levétele és megfelelő izolálása. Ezt követően felnyitva a motorháztetőt ez az induló kép fogad minden 730d/Ld tulajdonost, legalábbis nagyjából:

gen03.jpg

Ahhoz, hogy a hűtőventilátorhoz jussunk, le kell venni a felső motorburkolato(ka)t, merugye több rétegű a "védelem". 

A négy csavar eltávolítása után (haha, a középső kettő és a szélső kettő nem egy méret) levesszük a műanyag takaró elemet:

gen04.jpg

Majd az alatta található fém burkolatot (plusz a négyzettel jelölt két gumi rezgéscsillapítót):

gen05.jpg

Ezután jön le a hűtő felső borítása, itt arra kell figyelni, hogy az AUC szenzor vezetéke alatt bújik egy csavar a négyből:

gen05a.jpg

gen050a.jpg

Eltávolítjuk az alsó (első) motor burkolatot, eltökölhetünk most, vagy később a tisztogatással, ha szükséges. (Nekem szükséges, mivel szeptemberben voltunk műszakin és megjegyeztek némi olajfolyást, de a helye beazonosíthatatlan, mert a menetszél szétcsapja):

gen07a.jpg

Készen állunk a hűtőventilátor eltávolítására, lazítsuk le a tengelyéről (fordított menet! tehát óramutató járásával megegyezően jön le) egy villáskulcs és egy másik, spéci, direkt erre tervezett ellentarató kulcs segítségével.

gen07.jpg

Most már kiemelhetjük - felfelé - a ventilátort a kerettel együtt, csak ügyeljünk arra, hogy alul lecsatlakoztattuk a hozzá bilincselt és keresztbe futó csövet, illetve a bal oldalán az AUC szenzort.

gen06.jpg

Vegyük le a generátort (na ugye! szóltam!) is meghajtó ékszíjat úgy, hogy a feszítő görgőt balra csavarjuk (előtte esetleg skicceljük le a szíj befűzési sorrendjét, bár RealOEM-ben megtaláljuk azt).

Ezután lehúzzuk a levegő nyomócsövet fent. Először csak elfordítottam balra, de aztán lent is kiakasztottam a clippet és félreraktam, hogy több hely legyen a gépészkedéshez. Ügyeljünk a rajta középtájt található szenzor csatlakozóra, vegyük le.

Figyelem! Visszarakáskor mindenképp kenjük be megfelelő síkosító anyaggal a fém felületet, mielőtt rácsúsztatjuk a csővéget, mert megsérülhet a gumi tömítés:

gen09.jpg

Már látjuk a generátort (és megint!) rögzítő két csavart, de az alsót takarja a futógörgő, így azt is vegyük le:

gen10.jpg

Mielőtt kilazítjuk a csavarokat (ez fontos, mert különben nem lesz egyszerű dolgunk), hátulról el kell távolítani néhány vezetéket. A fekete csatlakozón érkezik az indító áram, a sarun pedig a kimenő áram pozitív csatlakozóját, valamint a kiegészítő fűtés csatlakozóját tartja egy 13-as anya.

Kb. 30 centis hosszabbítójú krovával nem ördöngösség elérni a csavart a gumicsövek hálójában hátulról, de azért felér egy nőgyógyász mutatvánnyal ez az eksön:

gen11.jpg

Kivesszük az alsó és a felső rögzítő csavarokat, jobbra tolva kiakasztjuk fent, illetve lent a kengyelből az alsó tartót, majd előre húzva és jobbra felfelé emelve kezünkbe vehetjük a cuccost. A vízcsövekre vigyázni!

Gyors fotók róla és még épp elértem zárás előtt a szervízt (a címke alapján úgy tűnik, hogy az olaszországi Valeo (francia)  generátort (és újra! :)) szlovákiai Bosch szervízben újították fel anno) :

gen12.jpg

gen13.jpg

Szombat délelőtt már hívtak is, hogy készen van a gene... alternátor. Persze külsős villamosságis végezte a javítást, de annyit azért megtudtam, hogy az állórésszel volt valami gond, ott pedig mi mehet tönkre? Szerintem csak a tekercs, esetleg megolvadt a szigetelés és zárlat? Beszélni kellene azzal a szerelővel...

Az állórész tuti cserélve lett, mert eltűnt a címke és más volt a házon a beütött sorozatszám is. Rákukkantva a fesszabályzóra az is kiderült, hogy vadi új szénkefék kerültek a helyükre, a forgórész is szépen polírozott:

gen14.jpg

gen15.jpg

gen16.jpg

Ment minden vissza a helyére (persze az ékszíjat gondosan végigvizslattam előtte):

gen17.jpg

Éééés eljött az igazság pillanata! Amint felraktam az ékszíjat, beindítottam a motort egy pillanatra, hogy ellenőrizzem a töltőfeszültséget:

gen18.jpg

Több nem is kell (kevesebb sem :)).

Ha már úgyis lent voltam az aknában, sort kerítettem a nemrég érkezett váltóburkolat felrakására is.

gen19.jpg

A régi leszakadt és hótolót játszott velem egy hónapja valamelyik autópályán: nagy élmény volt 40°-ban a 100 fokos aszfalton henteregni, hogy a még megmaradt csavarokat kiszedjem.

Épp ideje volt az őszi esők előtt védeni a kocsi alját, vagyis a kipufogó jó részét és a váltót. A kis rögzítő elemet - ez tartja hátul, középen a burkolatot - sikerült megmentenem (a csavarjával együtt), így az ment vissza a helyére:

gen20.jpg

A burkolat felrakásához pár szó, mert nem úgy van az, hogy csak felcsavarozzuk. 

Szemből és előröl indulva: két "kis" csavar rögzíti az alsó, fém motorburkolathoz a váltó burkolat első részét. Jobb oldalon két nagy csavar jön, majd hátul 3 patent (a jobb oldal "hideg").

A hátsó részt középen az alvázhoz rögzített "U" alakú lemezhez kell csavarozni. Az elég rugalmas ahhoz, hogy lyukra lehessen illeszteni (persze előtte a csavarokat rögzítő kis fém klipszeket (vagy mi az ördög a nevük) rá kell csúsztatni (azokat a burkolattal együtt rendeltem, a megfelelő csavarokkal együtt).

A bal oldalon szintén előröl egy normál csavar, majd egy nagy csavar, végül három normál csavar rögzíti a burkolatot (ezen az oldalon fut a kipufogó csöve, felül is hővédő burkolatot találunk, ez a "meleg" oldal).

Az eredmény, egy tökéletesen rögzített burkolat lett:

gen21.jpg

A motortérben is befejeződött a munka:

gen99.jpg

A motor beindítása előtt ellenőriztem a szervó olaj szintjét, az olajszintet és a hűtővíz szintet.

Beindítva a motort beállítottam az időt és a dátumot, aztán végre beraktam az Elton John CD-t és várt ránk az út :)

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://730ld.blog.hu/api/trackback/id/tr4316727860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása