A Hetes, avagy egy E66-os élete

A Hetes, avagy egy E66-os élete

VIN, avagy mi van a csomagban? Part 2

2020. január 30. - seepheerd

Az előző bejegyzésben már belekaptam a szórakoztató elektronika - vagy multimédia - részbe, folytassuk hát. 

S609A, Navigation System Professional, professzionális navigációs rendszer. Ma már szinte alap az autókban az a rendszer, amely elvezet bennünket egyik helyről a másikra. Ehhez szükségünk van egy programra, jelen esetben ez DVD-n érkezik, egy kijelzőre, ez a középkonzolon helyezkedik el, és egy GPS antennára, amely a tető hátsó részén, a "cápa uszony"-ban található. Az iDrive menüjéből a Navigation-re lépve bejutunk a rendszerbe, ahol megadhajuk az elérni kívánt hely címét, gps koordinátáit, kereshetünk a POI-k (érdekes helyek, mint pl. szállodák, áruházak, stb.) között, betölthetünk már elmentett címeket, ésatöbbi.

navi_1.JPG

S611A, BMW Night Vision, avagy éjjellátó. Gyakorlatilag egy infra kamera képét látjuk, így a tárgyak, élőlények hőképe jelenik meg a kijelzőn. Előnye, hogy akkor is látjuk a forróbb tárgy, test (pl. egy ember, állat) képét, ha az sötétben áll, vagy épp elvakít a szemből jövő fényszórója. A képet a kocsi elején, a lökhárító alatt elhelyezett kamera szolgáltatja, amelyet fagy, hó ellen melegítő rendszer, sár ellen pedig mosó rendszer segíti mindig működőképes állapotban tartani:

nightvision.JPG

A rendszert bekapcsolva a képernyőn a környezet hőképét láthatjuk, a világosabb dolgok melegebbek, így az élőlények jól elkülöníthetőek a tárgyaktól (a kép illusztráció):

nvision.JPG

 

S612A, BMW Assist, BMW Támogatás. A hivatalos verzió szerint:
"A BMW Assist egy telematikus közúti segítségnyújtási szolgáltatás, amelyet a BMW kínál. A BMW Assist a mobilhálózatot és a globális helyzetmeghatározó telemetriát használja a jármű megkeresésére vagy irányítására. A BMW Assist útmutatásokat, távoli zár nyitást, járműdiagnosztikát, légzsák kioldási értesítést, lopás-visszaszerzést, vontatást vagy gumiabroncsok javítását nyújtja." Az új autóknál ezek a szolgáltatások ingyenesek, később éves periódusokra lehet megújítani, jó magyar tugrikért.

Gondolom a rendszer része a belső világítás kapcsolók mellett található nyomógomb is, amely ingyenes segítség kérést aktivál, ha megnyomjuk.

S616A, BMW Online, vagyis BMW online :) Ennek segítségével - ha megfelelő a mobil hálózat - az internetre lehet csatlakozni és néhány információt (időjárás, hírek, stb.) a középkonzol képernyőjén megjeleníteni.

S620A, Voice Control Hangvezérlés: aktiválva a funkciót a kormányon található gombbal,

hangv.jpg

hanggal (szavakkal) tudunk vezérelni jó néhány funkciót, mint pl. telefon hívást, rádió, cd programokat, stb., vagy akár megjegyzéseket menthetünk el. Sajnos egyelőre nem jöttem rá arra, hogy olaszról miként tudnám angolra állíítani, de jópofa dolog.

S633A, Preparation Mobile Phone Business, Mobil telefon előkészítés, bluetooth-os kapcsolatot tesz lehetővé a párosított mobil telefonokkal, hívás fogadás a kormánykeréken elhelyezett gombbal lehetséges (előző fotón látható a telefon ikon).

672A, CD Changer For 6 CDs, CD tár a kesztyűtartó fölött, 6 darab CD számára. Ezek lehetnek MP3-as CD-k is, a könyvtárstruktúrát is ismeri a rendszer.

S676A, HiFi Speaker System HiFi Hangszóró rendszer, 10 hangszóróval. Ezek közül 4 darab 28 mm-es selyem kupolás magas, 4 darab 100 mm-es közép és 2 darab 217 mm-es mély hangsugárzó. Utóbbiak az első ülések alatt kerültek elhelyezésre. A fotón a két első hangszóró burkolata látható, a hátsó ajtókban ugyanez a méret került:

speakerfront.jpg

A kalaptartón látszik a 13 hangszórós rendszer számára előkészített magas hangszóró nyílása is

speakerkalap.jpg

Meghajtásukat egy 6 csatornás erősítő gondoskodik krosszover hálózattal és adott gépkocsihoz hangolt equalizerrel. A kimenő teljesítmény ((10%-os tirzítás mellett) magas és középsugárzók: 4x25W, basszus: 2x40W.

erosito.JPG

Ami speciális: sztereo effektus minden ülésen anélkül, hogy meg kellene változtatni az bal/jobb egyensúlyt, mivel a hangszórók optimálisan vannak tájolva.  Ezt a kupola hangszórók pontos beállításával érik el, miközben a hangszórók iránya és a távolsága tökéletesen kiegészítik egymást. Nem nyújtják a Logic 7 hangélményt, de lehet rendesen döngetni azért ezzel is.

S698A, Area Code 2 For DVD, A DVD a 2-es területi kódra van állítva. Ezt nem igazán értem, mivel DVD lejátszó nincs a kocsiban.

Itt megjegyzi a rendszer, hogy Bavsound erősítő frissítés lehetséges, sőt, a gugliban rákeresve a hangszórókat is le lehet selejtezni, pl. a mélynyomókat valami ilyesmire:

woofer.JPG

 

Ezzel a multimédia végére értünk, azt még megjegyzem, hogy a 6 darabos CD tár mellett egy szóló CD lejátszó is található a rádió egységben (helyesen ASK - Audio System Kontroller), a hátsó üléseknél pedig két fejhallgató bemenet szolgál arra, hogy az utasok -ha úgy tartja kedvük- mást hallgassanak, mint az elöl ülők.

A következő részben a vezetéssel és a világítással kapcsolatos dolgok jönnek majd :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://730ld.blog.hu/api/trackback/id/tr6115445948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása