A Hetes, avagy egy E66-os élete

VIN, avagy mi van a csomagban? Part 3

2020. február 19. - seepheerd

Folytassuk hát a vezetést megkönnyítő dolgokkal, amelynek része lesz a világítás is.

S508A, Park Distance Control PDC, népszerű nevén tolatóradar. Persze a tolatáson túl másban is segít, hiszen a kocsi elején is ugyanúgy megtalálhatók a szenzorok, tehát helyesebb, ha ferdítjük az angolt és parkolást segítő rendszernek nevezzük. Hasznos dolog, érdemes vigyázni rá. Legfőképp a gőzborotva tehet kárt a szenzorokban, mivel azok az első és a hátsó lökhárító burkolatában helyezkednek el. A fotón a hátsókat jelöltem meg:

park.JPG

S524A, Adaptive Headlights, Ha a fényszóró főkapcsolót balra (automatikus módba) állítjuk, akkor kanyarodáskor a fényszórók fordulnak úgy, hogy jobban bevilágítsanak a kanyarba.

S534A, Automatic Air Conditioning, Automatikus légkondícionálás. Szeressük :) Ebben a módban automatikusan történik a levegő elosztás, miközben az elektronika olyasmire is figyel, hogy ne párásodjon a szélvédő. A vezető és az utas oldal külön-külön állítható, a hátul utazók is kaptak állítható befúvókat.

S5ACA, High Beam Assistant, Szintén a világítás főkapcsolóval aktiválható: automata módba kapcsolva és a távolsági fényszórót felkapcsolva a szenzor dönti el azt, hogy távolsági, vagy tompított a megfelelő. Így elég csak a vezetésre koncentrálni, mielőtt elvakítanánk a szembejövőt, a távolsági átvált tompítottra. Miután elhaladt mellettünk a másik kocsi, visszavált távolsági fényre (az aktiválásáról egy kék színű, lámpát formázó ikon tájékoztat a műszerfalon).

Kényelmes funkció, bár néha szerintem túl sokáig vár a fényszóró visszakapcsolásával, valamint az útjelző táblákról visszaverődő fény hatására is leveszi a refit. Hátulról közelítve autót pedig csak az utolsó 40-50 méterről vált vissza tompítottra.

S521A, Rain Sensor, Eső szenzor. Már az E39-ben ls az E46-ban is volt, az esőcseppek sűrűségének függvényében gyorsítja, vagy lassítja a lapátok törlési sebességét. Elég aktiválni az ablaktörlő kar végén található gombbal, és elfelejthetjük az ablaktörlést. Menet közben finomhangolásra is akad lehetőség. Szerencsére a motor leállítása után deaktiválódik, így nem fordulhat az elő, hogy esetleg behavazott kocsit takarítunk, beindítjuk a motort közben, hogy melegedjen és az esőszenzor le akarja törölni a ráfagyott havat a szélvédőről...

S548A, Kilometer Calibrated Speedometer, Kilóméterre kalibrált sebesség mérő. Még szép, elvégre nem angolszászok vagyunk :)

A következő fejezetben a kerekekről és a közlekedésről lesz szó

S255A, Sports Leather Steering Wheel, Sport kivitelű bőr kormány. Imádom, eddig vezetett összes autó közül ez a legjobb fogású kormány, a nagyon finom bőrnek és kidolgozásnak köszönhetően. Jobbra és balra fönt a kézi váltó két szögletes gombja látható:

kormany.jpg

S2R6A, BMW LA Wheel Star Spoke 231, A BMW 231-es csillag mintájú felnije. nekem tetszik, az Alpina jöhet csak csereként:

karc_1.jpg

kerek.jpg

S2VAA, Chassis Suspension Setup Adaptive Drive, A 2VA adaptív vezetést, vagy karosszéria "kezelést" két dolog támogatja: az egyik a függőleges dinamikus mozgás menedzsment, a másik pedig az aktív billenés, vagy kereszt stabilizálás (ARS, vagy Dynamic Drive). 

 

Az EDC-K rendszer folyamatosan figyeli az útburkolat minőségét, a jármű terhelését és a
dinamikus kezelhetőségi adatokat. A vezérlőegység ezen paraméterek szerint beállítja a
lengéscsillapítók csillapító erejét.
A korábbi rendszerekkel ellentétben a csillapító erő fokozatmentesen változik.
Ezen felül a vezető választhat a kényelmes vagy sport fokozat beállításai között.

EDC-K rendszer funkciói Az EDC-K egy mikroprocesszor által vezérelt, folyamatosan változó lengéscsillapító rendszer.
Az EDC-K rendszer mechanikus, hidraulikus és elektronikus alkatrészekből áll.
A szenzorok segítségével észlelhető a kocsi vezetési dinamikája és az útburkolat jellemzői.
A mért adatokra reagálva a vezérlőegység beállítja a lengéscsillapítókat. Ilyen módon a
karosszéria és a kerék lengése az adott körülményeknek megfelelően lesz beállítva a sofőr
által választott kényelmi, vagy sport fokozatnak megfelelően. Közvetlenül a motor indítása
után az EDC-K mindig Comfort üzemmódban van. A jármű álló helyzetében a lengéscsillapító
szelepek kikapcsolnak; energiát kapnak, ha a jármű sebessége meghaladja a kb. 5 km/h-t.

Hiba esetén a rendszer leáll, és a lengéscsillapító szelepek ekkor kikapcsolnak.
Amikor ez megtörténik, a felfüggesztést nagyon keménynek érezzük, ám a jármű vezetése
mindazonáltal biztonságos marad. A szelep, az érzékelő, az elektromos áramkör és a
vezérlőegység hibái rendszer hibaként jelentkezik. Miután hibát észleltek, az az út további
részében azok a hiba regiszterekben tárolódnak. Az érzékelő hibájának észlelése rögzített
áramot eredményez a szelep kimeneti szakaszaira (közepes csillapítási erő), vagy a rendszer
teljes leállására (nagyon magas csillapítási erő). Funkció szempontjából az EDC-K három blokkra osztható: - Vezérlőegység - Szenzorok és programválasztás - 4 elektronikusan fokozatmentesen beállítható lengéscsillapító

Röviden ennyi, persze sokat lehetne még beszélni erről a témáról...

S220A, Self Levelling Suspension, vagyis önbeálló felfüggesztés. Ha túl nagy terhelés éri a
hátsó felfüggesztést, egy kis kompresszor gondoskodik arról, hogy a hátsó lengéscsillapítókban
elhelyezett légzsákok felfúvódjanak, így újra beáll a kocsi normál szintbe. Ugyanez történik,
ha pl. utánfutót, lakókocsit vontatunk. A kompresszor a pótkerék alatti fém "harang" alatt
helyezkedik el:
kompresszor.jpg

És így néz ki (a piros és kék csövek szállítják a sűrített levegőt):

wabco.jpg

 

S261A, Side Airbags For Rear Passengers, oldalsó légzsákok az utasok számára. Gondoskodás...

legzsak.JPG

 

Most pedig következik a környezeti hatásokkal és a biztonsággal kapcsolatos felszerelések listája.

S302A, Alarm System, Riasztó rendszer. A szokásos, mozgásérzékelős, letiltós rendszer.

S316A, Automatic Trunk Lid Mechanism, Automatikus csomagtér ajtó. Hidraulika mozgatta rendszer, vagy a távirányítós kulccsal, vagy a kocsiból nyomógombbal nyitható (természetesen a szokásos helyen megérintve is nyílik, és vagy gombnyomásra, vagy a távirányítóval zárható. Nekem tetszik :)

S323A, Soft Close Automatic Doors, elég gyengéden behajtani az ajtókat, és amint elég közel kerülnek a zárási pozicióhoz, automatikusan behúzza és zárja azokat a rendszer. Ugyanez a szerkezet megkönnyíti az ajtók nyitását is. Szokásos meghibásodása az, hogy egy vékony műanyag karika eltörik.

S357A, Protective Glazing, Védő üvegezés. Betörésbiztos, dupla üveg ablakok. Az összes ablak (szélvédő, oldal ablakok, hátsó szélvédő) két rétegűek, az üvegrétegek között rést egyfajta polikarbonát tölti ki, ezáltal az üveget betörve nem tud a tolvaj a kocsiba jutni.
A szélvédő elöl, hátul 5.7 mm vastag, a leengedhető oldalablakok 8.8 mm vastagok, az ajtók fix üvegei pedig 10.4 mm vastagok.

A két üveglap megfelelő felülete (kifelé néző a belső lapon, befelé néző oldal a külső lapon) hővédő réteggel van bevonva a klíma komfort miatt (hő és hideg ellen is véd), a két réteg közét pedig törésbiztos műanyag tölti ki. Emellett a belső réteg még kap egy törésgátló film bevonatot is.
Mindezek mellett az üveg megszűri az ultraviola sugarakat, valamint csökkenti a páralecsapódás lehetőségét.

dupla.JPG

 

S358A, Climate Comfort Windscreen, Kényelmes klímát biztosító szélvédő, vagyis egy olyan infravörös sugárzás ellen védő bevonattal ellátott szélvédő, amely a nap UV sugárzása ellen is hatásos. Ezáltal a kormány és a műszerfal műanyag részeit nem érik a nap roncsoló sugarai, valamint nem tud felmelegedni úgy a belső tér sem a közvetlen napsütés hatására. A bevonat kékes színezetet ad az üvegnek kívülről nézve, "hátránya", hogy infravörös eszközök nem működtethetőek a rétegen keresztül, ezért egy kis ablakot alakítanak ki az esőszenzor környékén (a nyíllal jelöltem a szélét):

szelvedo.JPG

 

S845A, Acoustic Belt Warning, Műszerfalon figyelmeztető ikon és kolomp a gyújtás ráadásakor, hogy hé, paraszt, nem kötötted be magad! Számomra fölösleges, mert ez alap.

S855A, Language Version Italian, Olasz az alap beállítás (naná, hiszen onnan érkezett Moby), ez nálam angolra van állítva. 

S863A, Retailer Directory Europe, A navigációs rendszer kódolására vonatkozó elem.

S877A, Delete Cross Pattern Operation, A riasztóra vonatkozó beállítás, nem lehet keverni a zárást és a nyitást. Ha pl. távirányítóval zártunk (aktiváltuk a riasztót), akkor kulccsal nyitáskor megszólal a rendszer, és ez fordítva is igaz.

S884A, Onboard Literature Italian, Tiszta sor, olasz a kezelési könyvtől kezdve a szervízkönyvön át minden hozzáadott írásos cucc.

S8SAA, Navigation Access Request Country Specific, Erre nem találtam infót, de valamiféle "adott országhoz rendelt navigációhoz való hozzáférést" jelenthet, bármi is legyen az...

S8SPA, Control Unit COPA gyártási megfelelőség (CoP, Conformity of Production) annak bizonyítéka, hogy a gyártott járművek (a gyártás során) a rájuk támasztott követelményeknek (például kibocsátási adatok) megfelelnek. Ez a tanúsítvány a legtöbb országban feltétlenül szükséges.

A következő pont az individual felszerelés lenne, de egyelőre itt csak a fej feletti kárpit színe szerepel, ami antracit: S775A, Headlining Anthracite

Az egyéb felszerelések jönnek most.

S902A, General Special Inspection, Az átlagosnál gondosabban átnézett autók, a legjobban teljesítő motorokkal. Többnyire újságírói autóknál szerepel ez az opció.

S928A, Tire Control, Guminyomás ellenőrző rendszer. Nagy valószínűséggel nem szenzoros, hanem ABS-es a rendszer, vagyis az eltérő forgási sebesség alapján ad figyelmeztető jelzést. Ez jó, mert nem kell a szenzorokkal törődni, viszont rossz, mert kell neki jó pár kilométer megtétele, hogy érzékelje az eltérést. Célszerű tehát indulás előtt megnézni a gumik állapotát.
Nálam egyszer már akkor jelzett, amikor még semmit sem láttunk, pedig elvittem gumishoz. Három nap múlva lett laposabb a jobb hátsó: egy csavar fúródott bele.

S938A, Individual Series, Individuális, vagy egyedi kinézet.

S940A, Special Equipment BMW Individual, Egy csomó egyedi felszerelés tartozik ebbe a csoportba, kezdve a fej feletti lámpa burkolatától a kormánykeréken, a fa burkolaton, a nap ellenzőkön, az ajtó oszlopok takaró műanyag elemein át a padlószőnyegekig

SXD3A, Special Edition Carbonecru, Nem találtam infót erről a kódról, de -elvileg- valamiféle színre utal. Az "ecru" bézs szerű, a carbon pedig karbon lenne, ugye...

0902, Press Vehicle With Special InspectionA 902 opció azt jelenti, hogy a legjobb motorokkal, extra minőség-ellenőrzéssel, a legjobb gumiabroncsokkal, ECU-vel vannak ellátva, és általában jobb teljesítményt és fogyasztást mutatnak a gyártósorról lekerülő "egyszerű" kocsikhoz képest. Az autókat gondosan karbantartják az újságíróknak kölcsönzött intervallumok között, és senkinek nem szabad igazán aggódnia ezen BMW-k vásárlása miatt.

0490, Special Painting, Speciális karosszéria festés, Carbon Black Metallic, Code 416/9. Ettől van aztán az, hogy néha feketének tűnik, néha kéknek, néha a kettő között. A forgalmiba egyszerűen kéket írtak.

730ld.JPG

b2.jpg

 rimini.jpg
Z1XX, Special Upholstery, különleges belső, kárpitozás. Az ülések bőrből készültek és merino ecru színűek, a cérna, amellyel varrták szintén ecru. A padlószőnyegek antracit velúrból készültek, a peremük pedig nappából, világos ecru színnel. Ugyanilyenek a hátsó lábtartók is.

padlo.JPG

ules.JPG

ules1.jpg

ules2.jpg

Hm...

Azt hiszem hogy itt a vége fuss el véle :)

VIN, avagy mi van a csomagban? Part 2

Az előző bejegyzésben már belekaptam a szórakoztató elektronika - vagy multimédia - részbe, folytassuk hát. 

S609A, Navigation System Professional, professzionális navigációs rendszer. Ma már szinte alap az autókban az a rendszer, amely elvezet bennünket egyik helyről a másikra. Ehhez szükségünk van egy programra, jelen esetben ez DVD-n érkezik, egy kijelzőre, ez a középkonzolon helyezkedik el, és egy GPS antennára, amely a tető hátsó részén, a "cápa uszony"-ban található. Az iDrive menüjéből a Navigation-re lépve bejutunk a rendszerbe, ahol megadhajuk az elérni kívánt hely címét, gps koordinátáit, kereshetünk a POI-k (érdekes helyek, mint pl. szállodák, áruházak, stb.) között, betölthetünk már elmentett címeket, ésatöbbi.

navi_1.JPG

S611A, BMW Night Vision, avagy éjjellátó. Gyakorlatilag egy infra kamera képét látjuk, így a tárgyak, élőlények hőképe jelenik meg a kijelzőn. Előnye, hogy akkor is látjuk a forróbb tárgy, test (pl. egy ember, állat) képét, ha az sötétben áll, vagy épp elvakít a szemből jövő fényszórója. A képet a kocsi elején, a lökhárító alatt elhelyezett kamera szolgáltatja, amelyet fagy, hó ellen melegítő rendszer, sár ellen pedig mosó rendszer segíti mindig működőképes állapotban tartani:

nightvision.JPG

A rendszert bekapcsolva a képernyőn a környezet hőképét láthatjuk, a világosabb dolgok melegebbek, így az élőlények jól elkülöníthetőek a tárgyaktól (a kép illusztráció):

nvision.JPG

 

S612A, BMW Assist, BMW Támogatás. A hivatalos verzió szerint:
"A BMW Assist egy telematikus közúti segítségnyújtási szolgáltatás, amelyet a BMW kínál. A BMW Assist a mobilhálózatot és a globális helyzetmeghatározó telemetriát használja a jármű megkeresésére vagy irányítására. A BMW Assist útmutatásokat, távoli zár nyitást, járműdiagnosztikát, légzsák kioldási értesítést, lopás-visszaszerzést, vontatást vagy gumiabroncsok javítását nyújtja." Az új autóknál ezek a szolgáltatások ingyenesek, később éves periódusokra lehet megújítani, jó magyar tugrikért.

Gondolom a rendszer része a belső világítás kapcsolók mellett található nyomógomb is, amely ingyenes segítség kérést aktivál, ha megnyomjuk.

S616A, BMW Online, vagyis BMW online :) Ennek segítségével - ha megfelelő a mobil hálózat - az internetre lehet csatlakozni és néhány információt (időjárás, hírek, stb.) a középkonzol képernyőjén megjeleníteni.

S620A, Voice Control Hangvezérlés: aktiválva a funkciót a kormányon található gombbal,

hangv.jpg

hanggal (szavakkal) tudunk vezérelni jó néhány funkciót, mint pl. telefon hívást, rádió, cd programokat, stb., vagy akár megjegyzéseket menthetünk el. Sajnos egyelőre nem jöttem rá arra, hogy olaszról miként tudnám angolra állíítani, de jópofa dolog.

S633A, Preparation Mobile Phone Business, Mobil telefon előkészítés, bluetooth-os kapcsolatot tesz lehetővé a párosított mobil telefonokkal, hívás fogadás a kormánykeréken elhelyezett gombbal lehetséges (előző fotón látható a telefon ikon).

672A, CD Changer For 6 CDs, CD tár a kesztyűtartó fölött, 6 darab CD számára. Ezek lehetnek MP3-as CD-k is, a könyvtárstruktúrát is ismeri a rendszer.

S676A, HiFi Speaker System HiFi Hangszóró rendszer, 10 hangszóróval. Ezek közül 4 darab 28 mm-es selyem kupolás magas, 4 darab 100 mm-es közép és 2 darab 217 mm-es mély hangsugárzó. Utóbbiak az első ülések alatt kerültek elhelyezésre. A fotón a két első hangszóró burkolata látható, a hátsó ajtókban ugyanez a méret került:

speakerfront.jpg

A kalaptartón látszik a 13 hangszórós rendszer számára előkészített magas hangszóró nyílása is

speakerkalap.jpg

Meghajtásukat egy 6 csatornás erősítő gondoskodik krosszover hálózattal és adott gépkocsihoz hangolt equalizerrel. A kimenő teljesítmény ((10%-os tirzítás mellett) magas és középsugárzók: 4x25W, basszus: 2x40W.

erosito.JPG

Ami speciális: sztereo effektus minden ülésen anélkül, hogy meg kellene változtatni az bal/jobb egyensúlyt, mivel a hangszórók optimálisan vannak tájolva.  Ezt a kupola hangszórók pontos beállításával érik el, miközben a hangszórók iránya és a távolsága tökéletesen kiegészítik egymást. Nem nyújtják a Logic 7 hangélményt, de lehet rendesen döngetni azért ezzel is.

S698A, Area Code 2 For DVD, A DVD a 2-es területi kódra van állítva. Ezt nem igazán értem, mivel DVD lejátszó nincs a kocsiban.

Itt megjegyzi a rendszer, hogy Bavsound erősítő frissítés lehetséges, sőt, a gugliban rákeresve a hangszórókat is le lehet selejtezni, pl. a mélynyomókat valami ilyesmire:

woofer.JPG

 

Ezzel a multimédia végére értünk, azt még megjegyzem, hogy a 6 darabos CD tár mellett egy szóló CD lejátszó is található a rádió egységben (helyesen ASK - Audio System Kontroller), a hátsó üléseknél pedig két fejhallgató bemenet szolgál arra, hogy az utasok -ha úgy tartja kedvük- mást hallgassanak, mint az elöl ülők.

A következő részben a vezetéssel és a világítással kapcsolatos dolgok jönnek majd :)

 

 

VIN, avagy mi van a csomagban? Part 1

Mint tudjuk, minden rendes márka rendelkezik olyan kóddal, amely egy csomó információt tartalmaz az adott autóról. Ez többnyire az alvázszám utolsó 7 karaktere, bár vannak olyan programok, amelyek kérik a teljes alvázszámot.

Hogy hol található a VIN? Elsősorban ha kinyitjuk a forgalmit, az alvázszámban ott szerepel ugye, de a motortérben is megtaláljuk:

vinloc.jpg

Ezzel el is árultam azt, hogy ha van egy kocsink (vagy kinéztünk egyet magunknak), akkor a VIN alapján ellenőrizni tudjuk azt, hogy a gyárban mi került beépítésre. Ez hasznos lehet akkor is, ha vásárlás előtt állunk: láthatjuk, pl. hogy még gyári az ülés a színe, vagy a komfort felszereltsége alapján, nem beszélve a többi dologról.

Lássuk mit pakolta Mobyba, először a teljes lista, majd végigmegyünk egyenként a dolgokon. Egy egyszerű VIN dekóder oldalon bepötyögve a megfelelő adatokat a következőket láthatjuk. Először a járművel kapcsolatos adatok jelennek meg:

Vehicle Information

 Type

 Value

Prod. Date 10/03/2008
Service History !! CHECK HISTORY !!
Type 730LD (EUR)
Series E66 (7 Series)
Body Type LIM
Steering Left Hand Drive
Engine M57T2
Displacement 3
Power 170kw / 231hp
Drive HECK
Transmission Automatic
Colour SONDERLACKIERUNG (490)
Upholstery SONDERPOLSTERUNG (Z1XX)
Check mileage http://www.auto-records.com

 

Majd a tényleges felszereltség, listázva

Comfort And Interior Equipment
S416A Roller Sun Vizor Rear Lateral
S423A Floor Mats Velours
S430A Foldable Outside Mirror
S431A Interior/Outside Mirror With Automatic Dip
S438A Fine Wood Trim
S441A Smoker Package
S442A Cup Holder
S455A Active Seat For Driver And Passenger
S456A Comfort Seat With Memory
S460A Comfort Seat Rear Electr. Adjustable
S488A Lumbar Support Driver And Passenger
S494A Seat Heating Driver/Passenger
S415A Sunblind Rear
S470A Isofix System
Multimedia
S601A TV Function
S603A Rear Display Screen
S609A Navigation System Professional
S611A BMW Night Vision
S612A BMW Assist
S616A BMW Online
S620A Voice Control
S633A Preparation Mobile Phone Business
S672A CD Changer For 6 CDs
S676A HiFi Speaker System
S698A AreaCode 2 For DVD
- Bavsound Amplifier Upgrade Available
Driver Assistance And Lightning
S508A Park Distance Control PDC
S524A Adaptive Headlights
S534A Automatic Air Conditioning
S5ACA High Beam Assistant
S521A Rain Sensor
S548A Kilometer Calibrated Speedometer
Wheels And Drive
S255A Sports Leather Steering Wheel
S2R6A BMW LA Wheel Star Spoke 231
S2VAA Chassis Suspension Setup Adaptive Drive
S220A Self Levelling Suspension
S261A Side Airbags For Rear Passengers
Environment And Safety
S302A Alarm System
S316A Automatic Trunk Lid Mechanism
S323A Soft Close Automatic Doors
S357A Protective Glazing
S358A Climate Comfort Windscreen
S845A Acoustic Belt Warning
S855A Language Version Italian
S863A Retailer Directory Europe
S877A Delete Cross Pattern Operation
S884A Onboard Literature Italian
S8SAA Navigation Access Request Country Specific
S8SPA Control Unit COP
Individual Equipment
S775A Headlining Anthracite
Other Equipment
S902A General Special Inspection
S928A Tire Control
S938A Individual Series
S940A Special Equipment BMW Individual
SXD3A Special Edition Carbonecru
0902 Press Vehicle With Special Inspection
- Performance Tested Engine
- Sign BMW Individual
- Special Series
- E65E66E67 Individual Series For V1V5V6 KA235
- Variant 3
0490 Special Painting
- Paintwork Carbon Black Metallic Code 416
Z1XX Special Upholstery
- Leather Merino Light Ecrue Nb 8 023 282
- Including Rear Panel Of Front Seat Backs And Pocket
- Sewing Thread Ecrue Nb 7 000 797 Code 0862 F
- Quilting Yarn Ecrue Nb 7 000 794 Code 0862 F
- Seam Of Front And Rear Seats According To U7
- Remainder Of Spec As Full Leather Club Black Code U7SW
- Floor Mats In Velour Anthracite
- Trim Of Floor Mats In Nappa Light Ecrue Nb 8 022 138
- Sewing Thread Ecrue Nb 7 000 797 Code 0862 F
- Including Footrest At The Long Version
0940 Special Equipment On Demand
- Steering Wheel Rim Bicolor Upper And Lower Part Leather
- Nappa Light Ecrue Nb 8 022 138
- Grip Area Nappa Black Nb 7 045 848
- Quilting Yarn Black Nb 1 963 800 Code 0020
Available Upgrades
- Vgate ICar Pro OBD For Bimmercode
- Highest Quality Bluetooth 5.0 Audio Receiver With AptX HD Support

 

Részletezzük. Az általános adatokból láthatjuk, hogy Moby 2008. március 10-én látta meg a napvilágot, 730LD a típusa ("L" a long, "D" a dízel jelentése), a 7-es sorozatból az E66-os, a karosszéria típusa limuzin, bal kormányos, a motor típusa M57T2  (bővebben M57D30TU2 306D3), vagyis 3 ezres dízelmotor mozgatja (pontosabban 2993 ccm), amely 231 lóerős (vagy 170KW-os) és 520 Nm nyomatékra képes a 2000 - 2750 fordulat/perc tartományban. A "Heck" hátsókerék hajtásra utal, melyet egy automata váltón (ZF 6HP, pontosabban GA6HP26Z, a ZF és a BMW közös fejlesztése) keresztül kap meg a difi.

A karosszéria színtét majd a 490-es kód alatt később, az individual felszereltségnél láthatjuk majd mint különleges festést (kódja 416/9), mely lefordítva kb. Karbon Fekete Metált takar.

paintcode.jpg

Ez alapvetően fekete, kékes színnel (esetleg mélykék, fekete színnel?), mindenesetre a forgalmiba kék került. Döntse el mindenki:

karc.jpg

home1.jpg

b2.jpg

 

A következő utalás a beltér színére vonatkozik, ez is később lesz részletezve az individual rész Z1XX pontja alatt. Itt még láthatunk egy km (mérföld) ellenőrzésre is lehetőséget, a linkre kattintva kb. 5 euróért a márkaszervizekben töltött időről, a hozzá tartozó dátumról és km óra állásról (ezer km-re kerekítve) kaphatunk infót. Számomra ez fontos volt, mivel korábban megkaptam email-ben a szervízkönyvet, így össze tudtam vetni az abban szereplő kilóméter és időpont értékekkel. Minden stimmelt, így ez is megerősített abban, hogy indulhatunk a kocsiért.

Lássuk akkor a részletes lista elemeit. Az első az S416ARoller Sun Vizor Rear Lateral, vagyis a legördülő napellenző oldalsó része. A hátsó ajtókon található "függönyöket" jelenti, melyek bármelyik hátsó ülésről vezérelhetők, illetve a vezetőülésből is:

hatsonapellenzo.JPG

Lehúzott ablak esetén nem működnek, viszont ha már felhúztuk a "függönyöket", leengedhetjük az ablako(ka)t.

A következő dolog az S423AFloor Mats Velours, vagyis a padló szőnyegek velurból készültek, a belső burkolatnak megfelelő színű szegéllyel.

velurelso.jpg

Alul tépőzár rögzíti a kocsiba a szőnyegeket (vezető ülés előtti, hátulja):

szonyeg.jpg

A hátsó üléseknél lábpihentető is található, ez a "long" verzió része, szintén az individual, Nappa Light Ecru szegéllyel:

hatso_ules.jpg

 

 Tükrök. S430A, Foldable Outside Mirror, vagyis felhajtható oldalsó tükrök. Szűk helyen parkolásnál segíthetnek, bár nekem nem tetszik, hogy akkor belepotyoghat az eső :) . 

 

S431A, Interior/Outside Mirror With Automatic Dip, automatikusan sötétedő külső és belső tükrök. Ha hátulról érkező autó fényszórója éjszaka vakítana, a tükrök automatikusan sötétednek, nem kell a középső tükröt sem billenteni.

S438A, Fine Wood Trim, avagy egyszerűen: faberakás. Van akinek tetszik, van akinek nem. Én elvagyok vele, bár egy matt, fémes burkolattal lehet hogy jobban kibékülnék:

S441A, Smoker Package, dohányzó csomag, hamutartók, szivargyújtók (összesen 4 darab, egy elöl, egy az első könyöklőben, kettő hátul.

S442A, Cup Holder, pohártartók, összesen négy darab, kettő elöl és kettő hátul, a könyöklő alatti részen

S455A, Active Seat For Driver And Passenger, Aktív ülések, a vezető és a vezető melletti ülések maszírozó funkcióval ellátott ülőlapok. A könyöklőn található kapcsolóval lehet a funkciót aktiválni, vagy megszűntetni:

activ.jpg

Menet közben jótékonyan, lassan "dögönyözi" a szebbik felünket, hosszabb utakon nagyban segít kényelmessé tenni azt. Az aktív ülés két, folyadékkal töltött műanyag tasakot (folyadék buborékot) tartalmaz, amelyek az üléspárna alá vannak beépítve. A buborékokat felváltva töltik és ürítik,
így azok óvatosan mozgatják az ülésen ülő ember gerincoszlopát a feszültség, a merevség, a fáradtság és a hátfájás csökkentése érdekében.

S456A, Comfort Seat With Memory, kényelmes ülések (ezt aláírom!) memóriával

ulesek.jpg

control.jpg

A kulcsokhoz lehet programozni az ülés minden egyes beállítását, valamint a kormány és oldalsó tükör pozíciókat. A beállításokat az M betűvel jelzett gomb alatt lehet az 1-es, vagy 2-es memória helyre tárolni.

Elektronikusan állítható az ülés magassága, dőlése, a háttámla felső részének dőlése, az oldaltartás, a deréktámasz nagysága, helyzete, a fejtámla magassága és az ülés első részének kiterjesztése. Mindez az adott rész kiválasztása, majd a joystick gomb négy irányban történő mozgatása, plusz előre/hátra csavarása segítségével.

S460A, Comfort Seat Rear Electr. Adjustable, Elektronikusan állítható hátsó, kényelmes ülések. Gyakorlatilag ugyanazt tudják a hátsó ülések, mint az elsők.

hatso2.jpg

hatso3.jpg

hatso.jpg

 

S488A, Lumbar Support Driver And Passenger, a gerincet támogató "párna", amely fel, le, illetve előre, hátra mozgatható. Segít megtámasztani a gerincet, az ülésben.

S494A, Seat Heating Driver/Passenger, fűthető vezető és utas oldali ülések (sajnos a hátsó ülések nem fűthetőek). Három lépésben állítható az erősség és ami kellemes: ha rövid időre állunk meg, akkor a motor beindítása után ugyanabban a fokozatban folytatja a melegítést, amelyben előtte volt. szintén a könyöklőről vezérelhető:

futes.jpg

S415A, Sunblind Rear, hátsó szélvédő roló, napellenző. mindkét hátsó ülésről vezérelhető, illetve a vezető ülésről is, függetlenül az oldalsó rolóktól.

rolo.jpg

S470A, Isofix System, rögzítő rendszer, pl. gyerekülés biztonságos rögzítésére.

isofix.JPG

Ezzel a kényelmi felszerelések végére értünk, most jönnek a beépített szórakoztató elektronikai cuccok, avagy a multimédia.

S601A, TV Function, vagyis tv-t tudunk nézni olyan szerencsés országokban, ahol az ilyesmi még megy, mint pl. Olaszország. Persze biztonságtechnikai szempontból csak álló helyzetben, na de ezt ügyes emberek kikerülik egy ilyen kis modullal:

tvmodul1.JPG

Mivel nálunk ilyesmire úgy sincs lehetőség, én kiszedettem.

S603A, Rear Display Screen, hátsó képernyő. A hátul ülők is belepiszkálhatnak ebbe abba, hallgathatnak CD-t, rádiót a két fejhallgató csatlakozón keresztül, így nem zavarják az első ülésen gépészkedőket.

hatsoidrive.JPG

A kezeléshez a hátsó könyöklőn található iDrive gombot használják:

hatso1.jpg

 

Hamarosan folytatom, a szórakoztató elektronikával :)

 

Linkek VIN dekódoláshoz:

http://bimmer.work/

https://www.mdecoder.com/

https://bimmercat.com/

 

Javítás 2, borul a rendszer

Az úgy kezdődött, hogy elkezdett remegni a kép a displayen, navigálás közben.

error1.JPG

Csak pár csík ugrált néha, de egyre zavaróbbá vált, ahogy telt az idő. Végül már csak mákos kép jelent meg, mindenféle színekkel, ugyanez történt a BMW Assist, a Night Vision képernyőkön is, a többi menü kifogástalan volt.

error2.JPG

Aztán egy hosszabb állás közbeni zenehallgatást követő napon "se kép, se hang", ahogy a művelt orosz mondaná, ha tudna magyarul.


Jóvan, biztosan lemerült az akksi - bár a "titkos" menüben 12.44 volt látszott -, töltsük fel. Feltöltöttük (a töltő és én, ugye), de semmi változás, továbbra is oroszosan hallgatott a Hetes. Nosza, youtube-os videók alapján szűrjük akkor ki a hibás egységet a MOST buszon, mert ugye csak ott lehet a hiba. Korábban rendeltem a neten egy ehhez használható kütyüt, ami gyakorlatilag nem más, mint megfelelő csatlakozókkal (erről még később) ellátott optikai vezeték hurok.

diagloop.jpg

Mint látható, egy apa és egy anya csatlakozós cucc érkezett a csomagban, naccerű! Lássunk neki. TIS szépen megmutatta hol vannak a trükkök, első lépésben le kellett pattintani 4 darab patentet a csomagtér hátsó faláról, így az azt (és a zárat) takaró fekete műanyag panel leemelhető (fönt bütykök rögzítik elmozdulás ellen, visszarakásakor erre figyelni kell). Az oldalpanelt három patent fogja lent és egy fent, valamint két csavar bújik meg a csomagrögzítő fülnél egy kipattintható kis műanyag lap alatt. Ezek eltávolítása után a panel félre rakható és nini, mi minden bújik ott meg!

 units0.jpg

 Leszedve a felső részen látható fekete műanyag burkolatot (két patent), valamint a Navi DVD alatti keretből kibányászva, további egységek is előbukkannak, összesen hat:

units.jpg

Lássuk csak:

1-es, a Bluetooth modul, 2-es az erőlködő (Harman/Becker, de hogy ez milyen kicsi!), 3-as a hang modul, a 4-es a Navi DVD meghajtója, az 5-ös a video modul, a 6-os pedig a fejhallgató modul (a hátsó képernyőhöz). 

A hibakeresés viszonylag egyszerű, az optikai jel a MOST buszra csatlakoztatott minden egyes eszközbe belép, majd kilép. A nem működő egységből nincs kilépő jel, ezzel megszakad az optikai kör, amely alapvetően így néz ki:

most-direction.JPG

Ha a nem működő egységet kizárjuk egy optikai hurokkal, akkor az optikai jel újra "körbe jár", tehát nem kell mást tennünk, mint egyenként kizárni a modulokat és amikor a rendszer többi része működni kezd újra, megtaláltuk a hibás egységet.

A Bluetooth modullal kezdtem, amelynek az optikai csatlakozója így néz ki:

bt-socket.jpg

Pöpecül illett rá az "anya" csatlakozó.

Jött a Navi egység, melynek csatlakozója ilyen:

bt-navisocket.jpg

És hoppá, sem az "apa", sem az "anya" nem volt jó ide. Viszont ha az "anyáról" lepattintom a burkolatot, akkor simán belemegy a csatlakozóba. Mivel egyedül a BT modulhoz kellett az "apa", egy csípőfogóval elvégeztem a műveletet. (Persze azonnal rendeltem másik csomagot, most már ügyelve az ilyen részletekre is)

Végigmentem mindenen, de nem javult meg a rendszer. Hiába csináltam MOST resetet a kesztyűtartóban, hiába vettem le az akksi sarut, semmi nem segített.

Közben egyrészt megfigyeltem, hogy a BT modulnál sem folyamatosan villog a vörös fény, néha hosszú ideig semmi nem történik, másrészt az egyik youtube videóban megemlítik, hogy ha nincsen se kép, se hang, akkor tuti nem a hátsó moduloknál lesz a baj.

Uccu  a bontóba, csereberéljünk cuccokat, mivel a display és az ASK nem kerülhető meg hurokkal, azokat csereberéllni kell, illetve még a CD váltó található elöl, de az jól eldugva. A két modul cseréje sem oldotta meg a problémát, vakartuk a fejünket, hogy a tapasztalatnak és a mi tudásunknak vége, itt már csak a piócás ember segíthet. Akkor támadt Péternek egy ötlete és felhívta a "Tanár urat", aki szerencsére hamarosan érkezett és neki is látott a diagnózisnak. Az első kép nem volt rózsás:

mostinpa.jpg

Gyakorlatilag a MOST buszon található modulok mind halottak voltak és emellett rengeteg dolog besárgult, összevetve az én korábbi INPA képernyő fotómmal:
inpa.JPG
Még ott voltam, amikor a Mester (én már csak így hívom) szétkapta a displaybe futó csatlakozót, kiszedett minden egyes vezetéket és hat óra körül halkan mormolt valamit a K Can buszról és arról, hogy lehetséges, kelleni fog egy oszcilloszkóp...

Délután négykor állt neki a dolognak és fél tízkor küldött egy mms-t: minden működik! Másnap szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a K CAN busz nem tudta indítani a rendszert, az egyik vezetéken multiméterrel ugyan nem látott szakadást, ennek ellenére nem tudta átvinni a megfelelő feszültséget. Pffff....

Hát így...

 

 

 

Szépítkezünk

Mert mit mondott az Úr az első napon - többek között? Legyen világosság! És lőn világosság. 
Azóta tudjuk, hogy a világosság jó. Nem csak nappal, de éjszaka is.

Ezek a búrák már eléggé karcosak voltak és kellőképp belerondítottak az Úr bölcs elképzelésébe, főleg éjszaka.elotte.jpg

No akkor hegyibe! Maszkolás, polírozás és majd kiderül az igazság. Sokféle termék található a piacon, én a Teknőcöset választottam, mivel Kuflikost nem találtam (az is igaz, hogy nem figyeltem meg a mercis patkány fényszóróit, lehet, hogy nincs is ilyen cucc?).

cucc1.jpg

A leírást követve bolondbiztos a dolog, polírozás vagy pasztával, vagy csak a nedves polír papírokkal (én biztos ami biztos, mindkettővel végigmentem a búrákon), majd védő lakkréteg is került a lámpákra, szintén a dobozból:

cucc2.jpg

Az eredmény... hm... hát-hát, a karcok egy része eltűnt:

kezipolir.jpg

De azért a jobb felső sarokban még - bár a fotón nem nagyon látszik - elkelt volna némi munka. 

Második lépcsőben úgy gondoltam, hogy az izzók is csere érettek. Egyrészt ugye az angel eyes még a gyári sárga fénnyel és elég gyengén pislákolt, másrészt gyanítottam, hogy a xenon - oppárdon: HID - sem mai gyerek. Akkor már a H7-est is cseréljük ki valami újra, határozódott el az elhatározás, bár némi fejvakarás is követte. Ugyanis a 7-esen nem csak úgy Misi mókus módjára beugrunk a motortérbe, kipattintunk pár kis burkolatot és kiemeljük mögüle az izzót, itt kérem szépen meg kell küzdeni a jutalomért, jelesül: ki kell venni a lámpákat. Ahhoz pedig le kell venni a lökhárítót az összes izéjével együtt. Hah!

Pár youtube videón felbátorodva (áá, egyszerű, pár perc az egész) nekiugrottam mint kecske a tükörnek, mi baj lehet, csak pár csavar, ott van a videókon, ni!
Hát... az enyém nem olyan volt.

Még szerencse, hogy az online TIS (ha esetleg érdekel valakit: https://www.newtis.info/tisv2/a/en/ )  is kéznél volt, így már azért könnyebben ment a dolog. Parkoló szenzorok tartó léce, rendszámtartó, alsó rácsok kipattintása és minden csavar láthatóvá vált. Zümm-zümm, mondta a kézi fúró és már lent is volt a lökhárító burkolata. A fényszórómosó spriccniket is le kellett szedni és hátratolni, majd a 4-4 csavar, 2-2 csatlakozó és ott feküdt előttem mindkét fényszóró méretes teste.

vilagitas.jpg

Az egyik előtt a beépíítésre váró cuccok, Philips H7 izzók, valami noname 6000K-s xenon izzók és a LED-es angel eyes izzók.

A jó öreg Osramok meglehetősen elhasználódtak:

xe-2.jpg

Az új fiúra pillantva jól látszik a különbség:

xe-3.jpg

Az angel eyes feladta a leckét. Balra a régi, hagyományos, jobbra a LED-es:

ae-2.jpg

Az LED simán becsavarható a régi izzó helyére, gond nélkül csatlakoztatható is (na jó, kicsit csavarni kellett az érintkező villáin, hogy szorosabban csússzon a csatlakozó ellennemű részébe), de a jelszűrő doboza (vagy mi az ördög) sehogy sem volt belegózható a lámpatestbe, bárhogyan is próbálkoztam. Végül lyukat fúrtam a záró kupakba és csak a vezetékek kerültek belülre, a nyílást pedig meleg ragasztó pisztollyal (ennek megint csak nem tudom a nevét) tömítettem. A lámpák gond nélkül becsúsztak a helyükre.
Az összeszerelés pik-pak ment, egyedül a bal oldali parkoló szenzorokat tartalmazó díszléc nem akart elsőre a helyére pattanni, de megoldódott az is.
Éééééés, ha már kiszereltem a lámpákat, Gábor barátom felpolírozta őket profi módon:

polirutan.jpg

 Még elvittem fényszóró beállításra Mobyt, és most már nem csak az Úr látá, hogy a világosság jó, hanem én is.

ae-5.jpg

Megjegyzés: oké, hogy a xenon az bi-xenon, vagyis a tompika és a refi is onnan jön, de azért az meglepett, hogy a H7 csak villantásra való, "flash to pass", ahogy a művelt orosz mondaná, ha tudna angolul. Persze, mint kiderült, lehet programozni úgy a rendszert, hogy a H7 a xenonnal együtt tolja a távolságit, bár értelme nem tudom mi, azon felül, hogy megnő a visszavert csillogás. 

Születésnap

Avagy 2019. szeptember 12.

Az anyakönyvi kivonat szerint súlya 1940000 gramm (2520000 együttesen), hossza 5179 mm, 2993 köbcentis 306D3-as szív dobog benne, környezetvédelmileg megfelelt (megengedett "K" érték 1.5, mért "K" érték 0.05), így 10-es besorolású lett az Euro IV-esek családjában.

Persze ennek története van. Mivel időnkből futotta, úgy döntöttünk, hogy mi járjuk végig az összes lépést, megtakarítva ezzel nem kevés magyar tugrikot (amit leszedtek rólunk, amikor az E46-ot hoztuk evilági forgalomba).

Kaptunk időpontot a műszakira, merugye hiába EU-ból behozott autó, hiába van még rajta több mint másfél év műszaki az eredeti forgalmiban (a kilóméter is feltüntetve), ahhoz hogy ezt elfogadják, kell valamiféle műszaki adatlap.

vizsga.jpg

Legalábbis az olaszoktól behozott autókra kérnek ilyet (a többi országról nem tudok), amit naná nem őriz meg a kutya sem, így aztán G. ügyvéd úr sem volt különb.

Mindegy, lehúzás egy per egyes tárgykör, ahogy a fősulin mondták volna. Szerencsére nem kellett az NKH-nál a  sorban topognunk, egy kedves srác besorolt a várakozók közé, elintézte a papírmunkát is, sőt, elszaladt vele az eredetiségvizsgálatra is (lehúzás egy per kettes tárgykör, korábban ilyen nem volt ugye EU-s kocsikra), addig mi boltoztunk, kávéztunk, ebédeltünk. Na jó, itt kis pluszt kellett fizetni, de hát az idő pénz - ahogy a művelt orosz mondaná, ha tudna magyarul.

Fél kettőre megvolt minden papír, szaladtunk a NAV-hoz, leróni hálánkat. Úgy tűnt, bőven van időnk mindenre, hiszen utánuk csak a biztosító áll közöttünk és az áhított rendszám között. Persze aki ismeri a mondást, miszerint az egerek és emberek legnagyobb tervei rendszerint füstbe mennek, az tudja, hogy mindig közbejön valami.

Mire kitöltöttük a nyomtatványokat, fél három lett, és ekkor derült ki, hogy várnunk kell a határozatra, majd hívnak. Hinnye! Dejsze a barátunk mondta, hogy minden le van zsírozva, most, mostanra, mostra! Néztek ránk, hogy ki is az a barát? Megmondtuk. Megértették. No, akkor háromra jöjjünk vissza, kész lesz a határozat.

Visszajöttünk, kész lett és akkor bumm! Kiderült, hogy az, aki a kártyás fizetést intézte volna, az már lelépett így nem maradt más, mint az OTP-s befizetés. Fél négykor a NAV zár. Pffff... Szaladtunk az OTP-be, fél órát vártunk, közben semmi nem történt, minden ügyintéző baromi elfoglaltnak tűnt. Végül már fölpattantam és odamentem két, látszólag diskuráló hölgyhöz, hogy ugyan már, itt tobzódik egy csomó ügyfél a székeken, akik engem ugyan nem érdekelnek, mert egy egoista fasz vagyok per pillanat, de a NAV az orrunk előtt csapja be az ajtót és akkor jöhetünk vissza holnap. Úgyhogy fel a kezekkel és vigyék a pénzünk! Megértették. Jöjjek soron kívül, intézik. De a sorszámom épp következett, nem kellett a soronkívüliség, csak már intézzék!

Háromnegyedre esmét a NAV előtt lihegtünk, a biztonsági őr elállta a bejáratot, de átmentem mátrixba és már bent is voltam, mivel a hátszél azt is megsúgta közben telefonon, hogy ugyan félkor zárnak, de ott vannak egészig. No és ők is tudták ott az irodán, hogy hátszelem van, és immáron kedvesen mondták, hogy minden oké, áttolták a kormányablaknak az infót, mehetünk.

Gyors telefon a biztosítósnak, vár, menjünk. Mentünk. 33 fokban caplattunk a 333°-os aszfalton az irodáig, kaptunk vizet és egy III-111-es rendszámra kötvényt. Ilyen baromságot azért... Addig nincs rendszám, amíg nincs biztosítás, de ha nincs rendszám, mire kössék meg a biztosítást? Namindegy...

Háromnegyed ötkor estünk be a kormányablakba, kihúztuk a sorszámot, hoppá, mi következünk! A hölgy végzett az előtte ücsörgővel, az boldogan vitte a rendszámokat, forgalmit. Ekkor sokatmondóan ránk nézett (ezt megszívtátok, olvastam ki a tekintetéből), majd felállt, fogta a tárcáját és kiszambázott a bejáraton. És ő volt az egyetlen, aki a rendszámokat intézte! Ekkorra már hárman is mögénk soroltak, közülük az egyik kissé idegesen, mint kiderült délelőtt óta járta a kanasztát, mert valami dokument hiányzott. Vártunk.

Negyedkor kinéztem az utcára, hölgyünk ott diskurált valakivel, hóna alatt egy vekni kenyér. Fasza! Pár perc múlva jött, mindenki felugrott, egyszerre beszélt, bennem pedig szépen, lassan, mint egy kiöregedett ABS-ben ment föl a nyomás, oké, hogy mindenki ideges, de én jövök! ÉN!!!

Azért valaki mégiscsak becsusszant elénk, sorszám nélkül. Hátszél? Mindegy, fél hatkor sorra kerültünk és minden rendben volt, így átvehettük a várva várt cuccost.

Visszaügettünk az NKH elé, ahol a parkolóban ott árválkodott rendszám nélkül Mobyka, aki azért az, mert nálunk mindenki nevet kap (az E46-os a Hottika lett, mivel télen született és baromi jól fűtött). A 7-es névadója - olasz kötődés meg minden -, ő volt:

mobywonder02moby.jpg

Bálna, hajó, miazmás...

Hát... ennyi a történet, kis segítség az NKH-nál, kis hátszél a NAV-nál és egy nap alatt elintéztük azt, amit egy ügynök lazán megcsinált volna egy nap alatt, viszont így ott lehettünk a nagyfiú születésénél.

rendszam.jpg

Javítás 1, a kormánykerék pozíciója

Nagy valószínűséggel sokan belefutottak már abba a hibába, hogy a kormánykerék gond nélkül mozog ki/be, viszont fel/le nem lehet állítani a kormány bal oldalán található kis joystickkal. Fórumokon utánajárva találkoztam olyan bejegyzéssel, ahol már két éve ez volt a helyzet.

Én is ezt tapasztaltam az enyémen, le/fel irányba mozgatva a kapcsolót rövid ideig hallottam a motor zümmögését, de nem mozdult a kormány. Kissé megkapargatva a netet, azonnal ott volt a megoldás. Úgy tűnik, hogy ez egyfajta betegsége a típusnak, mert ahogy láttam, elég sokan belefutottak már ebbe a dologba. 

A hiba oka egyszerű: minden motor leállításkor a belső és legfelső helyzetbe mozog a kormány, megkönnyítendő a kiszállást, és valamilyen oknál fogva a felső helyzetbe képes "beragadni". A mozgatását végző műanyag csúszka a forgó menetes szár végén található ütköző alátétnek feszül, és nem képes a motor onnan visszafelé mozgatni. Szerintem a kenőanyag hiánya okozhatja ezt, illetve por kerülhet a menetre, ami szintén hozzájárul a csúszka beragadásához. Gyakorlatilag nem kell mást tennünk, mint megmozdítani a beszorult műanyag hengert (amihez az állító kar csatlakozik), gondoskodni a kenésről és készen is vagyunk.

Ehhez a lépések:

1. Felfelé mozgatva leemeljük a takaró lemezt:

korm1.jpg

Ekkor már láthatjuk a minket érdeklő részt, lenyomva a puha szövet burkolatot. Egy hosszú csavarhúzóval, ha sikerül megmozdítani a fehér színű csúszkát, meg is vagyunk, nem kell tovább vacakolnunk:

korm2.jpg

Sajnos nekem meg sem moccant ekkora behatásra, ezért:

2. Leszedjük a kormányoszlop felső és alsó takaró burkolatát. A felsőt két kis csavaros patent fogja, a fedő műanyag lapokat lepattintva férünk hozzá:

korm3.jpg

 

Hátul megmarkolva és felfelé, ugyanakkor hátrafelé mozgatva viszonylag könnyen lejön a burkolat, miután kilazítottuk a patentek csavarjait. Az alsó burkolatot egyetlen ilyen csavaros patent tartja.

3. Befújjuk a csúszkát WD-40-nel és várunk pár percet.

korm4.jpg

Ha ekkor sem sikerül megmozdítanunk, akkor a csavar orsót (réz) és az alátétet megkocogtatjuk a csavarhúzó végére mért kalapácsütögetésekkel. Az én esetemben ez segített, megindult az orsó és szépen vitte előre/hátra a csúszkát.

4. Kenés. Én WD-40-et adtam neki, többször megjáratva a rendszert, de olvastam olyat is, hogy más kenőanyagot alkalmaztak, így a végén finoman bekentem kerámia pasztával, amit még az izzítógyertyák beszereléséhez vettem.

korm5.jpg

És akkor egy rövid leírás  a kormány pozíció beállításához, ha esetleg nem működne a kényelmi funkció.

Amikor a távirányítóval nyitod a kocsit, majd kinyitod a vezető oldali ajtót, a kormánykerék a legfelső/legbelső helyzetben áll (az egyszerű, könnyű beülés érdekében). Miután beültél, becsuktad az ajtót, benyomod a fékpedált, majd megnyomod a Start/Stop gombot a motor indításához, a kormánykeréknek el kell mozdulnia a korábban beállított helyzetbe. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, először nyilvánvalóan be kell állítania ezt a pozíciót, és memóriahelyre kell tárolni. Miután leállítottad a motort, és amikor kinyitod az ajtót, a kormánykerék visszatér a legfelső/legbelső helyzetébe. Ha problémád lenne ezzel a funkcióval, javaslom a következőket:

1. Nyisd ki az autót és nyisd ki az ajtót (a kormánykeréknek a legfelső helyzetben kell lennie).
2. Ülj be, csukd be az ajtót, nyomd le a fékpedált és indítsd el a motort (hagyd az autót P állásban).
3. Állítd be, mozgasd a kormánykereket a kormányoszlop oldalán lévő kis joystick segítségével a legfelső helyzetbe.
4. Nyomd meg az „M” (memória) gombot a vezetőoldalon, és válaszd az „1” lehetőséget, hogy az aktuális beállítást az első memóriahelyre mentsd.
5. Állítsd le a motort, hagyd el az autót, csukd be az ajtót és zárd le az autót.
6. Nyisd ki az autót a távirányítóval, és nyisd ki az ajtót (a kormánykeréknek továbbra is a legfelső helyzetben kell lennie).
7. Ülj be, csukd be az ajtót, nyomd le a fékpedált és indítsd el a motort (hagyd az autót P állásban).
8. Állítsd be, mozgasd a kormánykereket a kormánykerék oldalán található kis joystick segítségével a neked megfelelő helyzetbe.
9. Nyomd meg az „M” (memória) gombot a vezetőoldalon, és válaszd az „1” lehetőséget, hogy az aktuális beállítást az első memóriahelyre mentsd.
10. Állítsd le a motort, nyisd ki az ajtót, a kormánykeréknek most a legfelső/legbelső helyzetbe kell mozognia, szállj ki, csukd be az ajtót és a távirányítóval zárd be a kocsit.
11. Nyisd ki az autót, és nyisd ki az ajtót (a kormánykeréknek most a legfelső helyzetben kell lennie).
12. Ülj be, csukd be az ajtót, nyomd le a fékpedált és indítsd el a motort (hagyd az autót P állásban), a kormánykeréknek most az utoljára mentett (az általad preferált) helyzetbe kell mozognia!

Egy megjegyzés: feltételezzük, hogy mindig ugyanazt a távirányítót használod, amikor autót kinyitod/vezeted, mivel a beállításokat a távvezérlőre (kulcsra) menti, tehát ha a távirányítók között váltasz, a beállítások is eltérhetnek.

 

Egy... avagy: ismét tanultunk valamit

Minden gond nélkül letekerünk 2100 km-t, és akkor itthon, állás közben megbolondul? Na neeeee!

Másfél hónapra elszólított a kötelesség, tevéket nézegetni: http://mayree-uh-uh.blogspot.com/2019/07/amolyan-teves.html

Hazajöttem, leszedtem a ponyvát, hogy végre kicsit körbenézzek a birtokon. A legnagyobb bárdis takaró majdnem rövid, de azért tette a dolgát, bár több helyen oszlásnak indult, idő előtt.

66175499_718053618645075_6175970690257125376_n.jpg

 

Beültem, bedugtam a kulcsot és hoppá: az iDrive csak a rádió menüjét volt hajlandó mutatni, de semmit nem tudtam abból a menüből sem kiválasztani, az iDrive kereke szabadon pörgött.

A hátsó ülés iDrive-ja működött, de ott is csak a rádiót, cd-t, hangerőt, ilyesmit tudtam kezelni, bár teljes hozzáférés van engedélyezve, vagyis elvileg minden funkció elérhető innen is.

Hm, fejvakarás, az első gondolat az akksi környékére vitt, ugye mindenki azt mondja, hogy a 7-es érzékeny a villanyra. Ugyan a biztosítékoknál OFF-ra toltam a fogyasztókat megritkító kapcsolót, amelyet a manual javallott hosszabb állás esetére, de azt is felemlegette, hogy másfél hónap után illik tölteni az akksit.

Megnéztem, 12.44 voltot mutatott a műszer, töltsük, mivel elvileg 12.66 V lenne a teljesen feltöltött cuccos. Ráraktam a majdnem új vackot, pfejj, ezmiez?! Csak 12.6-ot tolt bele. Ménem többet? Aztán lassan nőtt a töltőfeszültség, 12.8, 13.05 és így tovább, gondolom annak függvényében, ahogy töltődött az akksi. Persze ez is elmarad a generátor 14.3 V környéki töltésétől (persze ezt még régen tanultam, most ki tudja ebben a modern világban mennyi az annyi, vagy épp az is változó mamár).

Sajnos 2-3 óra múlva le kellett vennem a töltőt, mert mennünk kellett, de másnap folytattam. Újra 3-4 órát volt rajta a töltő és csak nem akart megzöldülni az a lámpa, amely a teljes töltést jelentette. Az iDrive továbbra is csak zenét volt hajlandó szolgáltatni, bár a motor pöccre indult mindig.

G. úr - elmondása szerint - alig fél éve rakott be új akksit, fel is tanította, de azért éltem a gyanúperrel, hogy mi van akkor, ha eladás előtt kicserélte? Régi mondás felénk az, vasúti átjáróhoz közeledve, hogy "vasutasban nem bízunk", ezt most kiterjesztettem ügyvédre is. Kiszedem, elviszem akksishoz.

Mint tudjuk, a pótkerék mellett, a jobb oldalon lenyitható biztosíték panel alatt található az akkumulátor. Felhajtva és eltávolítva a csomagtér szőnyeget és a pótkerék takarót, ez a látvány fogad. A pótkereket ki kell hajítani, hogy majd kicsúsztathassuk az akksit.

akksi0.jpg

A jobb oldali panel ajtót lehajtva a biztosítékokhoz - és pár combos kábel csatlakozóhoz - jutunk:

akksi1.jpg

Behajolva és lefelé kukkantva ott lapul az emelő, ezt is el kell távolítani, a nagy piros tekerentyű fellazítása után.

akksi2.jpg

Az emelőt befogadó műanyag elemet kipattintva láthatóvá válik az akksi mindkét saruja:

akksi3.jpg

A két, nyíllal jelölt csavar szorítja össze a sarukat az akkumulátor pólusain, egyben én valami plusz dolgot láttam oda csatlakozni, jókora biztosítékkal a pozitív pólusnál. Vagy az útólag beszerelt és deaktivált riasztó tápja, vagy valami más (mindenesetre visszaszerelés előtt azokat eltávolítottam a saruról). Fellazítva a csavarokat leemelhetjük a sarukat, először a negatívot, és miután azt biztonságosan elhelyeztük valahol, jöhet a pozitív is.

Az akksi sarkát rögzítő elem csavarját kitekerve az akkumulátor a pótkerék fészkébe kicsúsztatható, persze ügyelni kell a szellőztető csőre (szürke műanyagcső a bal oldalon), azt először húzzuk ki a kocsi padlólemezének lyukából.

akksi4.jpg

Meg vagy, koma!

akksi5.jpg

Szóval egy VARTA H15 Silver Dynamic, 12 voltos, 105Ah-ás és 950A indítóáramú akksi lapult a kocsiban, mégpedig AGM kivitelben. Az AGM az Absorbed Glass Mat rövidítése, ami egy új technológia és ódákat zengenek róla. Akit érdekel, itt utána nézhet, a lényeg, ezek az akksik bőven 13 V fölött számítanak töltöttnek.:

https://www.varta-automotive.com/en-be/technology/agm-battery-technology

Bepakoltam Hotikába az akksit, irány kedvenc üzletem, ahol rögtön kezelésbe is vették. Még mindig 12.44 volton állt a töltöttség (hála az égnek, egész éjszaka rajta volt a töltő, csak sajnos az nem kapott áramot :)), de a mester szerint semmi gond az akksival. Megmérte az indító áramot is, 1015A-t mutatott a műszer. Ügyvéd úr woodoozása felfüggesztődött.

Hazagurultunk, ráraktam töltőre (most már figyeltem arra, hogy be is legyen dugva a konnektorba), lassúra állítottam és otthagytam éjszakára.
Másnap vígan világított a zöld, teljes töltöttséget mutatott. Rápattintva a műszert, az 13.66V-ot jelzett.

Ment vissza a helyére minden, kulcs a helyére, gyújtás és ...... az iDrive úgy dolgozott, ahogy illik :)

 

Megjegyzések rovat, avagy a papírmunka

Tekintsük át azokat a dokumenteket, amelyeket a kezünkbe nyomtak - oszt isten álgya magikat -, majd útra eresztettek.

Az első ugye a rendszám, nélküle egy tapodtat nem megy az ember (autó). Szép kis kartonlap, az első szélvédőre kell belülre applikálni. Egy másolatot pedig hátra. Persze pecsétes, érvényességes (a hátoldalán), ahogy illik!

rsz.jpg

Aztán, mivel a rendszám nem érvényes biztosítás nélkül, itt látható az egyik oldala a "kötvénynek". Emailen és telefonon keresztül lerendezhető a dolog pár perc alatt:

bizti.jpg

Persze útvonalengedély(szerűség) is dukált, hogy azért tudják a honnan-hovát, ha épp valakit az érdekel:

utvonal.jpg

Aztán ugye kellett a hivatal papírja arról, hogy exportra megy az autó és itt kivonták a rendszámot a forgalomból, egyfajta adásvételi:

kivonas_1.jpg

szallito.jpg

Nagyjából ennyi volt a papírmunka, persze megkaptuk a forgalmit is, de hiába EU-ból hozzuk az autót, hiába érvényes még a műszaki több mint egy évig, jogharmonizáció van ugye (meg pénzlehúzás), új műszaki kell majd rá:

vizsga.jpg

És most várunk, várjuk a nagyhatalmú NKH meghívó levelére, hogy látogatásunkat tegyük náluk (szeptember második hetét prognosztizálták).
Addig is: ponyva alatt pihen a szépség :)

varunk.jpg

 

Úton

Az erő velünk volt

Reggel korai ébredés, pakolás, az ideiglenes rendszám (egy kartonlap gyakorlatilag, pecséttel, érvényességgel ellátva) felapplikálása az első és a hátsó szélvédőre, belül.


Az első utunk a benzinkútra vezetett, telepakoltuk a 88 literes tankot, majd lemostuk a több hetesnek saccolt, ráégett szúnyog csordát a kocsiról.
Rákanyarodtunk a pályára, sikerült kitotóznom azt, hogy miként működik a tempomat (háhá, minden más, mint az E46-on), ráálltam 130-ra (bár G szerint itt még lehet menni, délen nincs trafi, csak a rendőröket és a szürke dobozokat figyeljem. Egyébként Olaszország nagy részén már működik a "section control", vagyis az átlagsebesség mérés, ezért meglehetősen nyugisak a népek.
Gurultunk. A BC aszonta, hogy 1280 km-re elég a tank, ezzel a sebességel. Ha annyi, akkor annyi.

A tervezett útvonal itt látható, úgy nagyjából, a megállókkal:

utvonal.JPG

Az első megállót Monte Cassino alatt, Cassino városkában terveztük, egy Amalfi/Positano kitérővel.
Amalfit sikerült is becserkészni az egyetlen, a szeszélyes tengerpartot követő, tűkanyarokkal zsúfolt úton.

amalfi1.jpg

amalfi2.jpg

amalfi3.jpg

Azonban egy Y elágazóban jobbra tartottunk ott, ahol balra kellett volna, így istenverte kanyargós hegymenetben tekeregtünk a szerpentinen egy jó órát, mire kiverekedtük magunkat a hegyekből. Jellemző az éles kanyarokra - külön élmény volt az, amikor szembe jött egy busz -, hogy később, a jobb oldali visszapillantó mögül szedtem ki valami gazt.
Mindezek mellett az is látszik, hogy a szélvédőt elég sok repkedő izé  fejelte le, legnagyobb meglepetésemre az olasz kutak nem tartanak szélvédőmosó adalékot. Több kútnál is megálltunk az autópálya mentén, de mindenütt csak víz, víz, víz, mondogatták. Persze olaszul.

Cassino.
A csata...
Sajnos sok időnk nem maradt sem múzeumra sem az apátság meglátogatására (szorított a biztosítás adta idő), de egy-egy isteni pizzát azért sikerült találni. Bejártuk érte a fél várost, megnéztünk rengeteg helyet, végül az apartman alatt kaptunk valami fölségeset (jótanács: Olaszországban ott vegyél pizzát, ahol sorban állnak a helyiek...)

cassino.jpg

cassino1.jpg

 

A következő nap Rimini volt a cél, illetve hamár, akkor San Marinó is. Sikerült mindkettőt meglátogatni... 

rimini1.jpg

rimini3.jpgrimini4.jpg

sanmarino1.jpg

A tengerpart csodás volt a naplementében, le is mentünk romantikázni.

rimini7.jpg

Reggel elindultunk a szállodától a sétányon, egyirányú, 30-as tábla, persze a gyalogosok ott lófrálnak az úton és nem a járdán, szóval lépésben. Csak erről lehetett kikanyarodni a főútra, settenkedő módban, alapjáraton gurulunk, szépen dorombol a 231 lovacska, erre mit ad Isten?!
Ferrari találkozó az egyik szállodánál, ott sorakoznak a csilivili piros járgányok (egy zöld is volt, az meg hogy'?) a sétány mentén.
Én pedig -mi mást tehettem-, fapofára vigyort húztam és szépen, lépésben, gázolajat pöfögve átvágtam a csodásító és fotózó népek között, mint ügyeletes tiszt a felpucolt körleten:
- Jelentést!
- Pihenj, folytasd tovább!

ferrari.jpg

ferrari1.GIF

 

Aztán újra a pályán, irány Muggia, kedvenc városkánk pár száz kilométernyire van csak. Az egyik kapunál, hoppá:


gt.jpg

Már Triesztben jártunk, amikor bingó! Sikerült egy lemondott szállást elcsípnünk a La Bussolában! Amelynek része ugye az ottani kedvenc pizza éttermünk.

muggia.jpg

muggia1.jpg

Viszont! Skandalum! A pizzát most nagyon, de nagyon elcseszték! Sokszor jártunk náluk, aztán amikor egy hónapig ott éltünk, akkor is rendszeresen rendeltünk innen, mindig gyors volt (naná, Olaszországban pár perc alatt kész a pizza a 400+ fokos kemencében) és eszméletlenül finom.
Hiába na, nem a mamik álltak most a kemencénél, gondolom a turista szezonra beerősítettek, de nem vették észre azt, hogy hígultak is ezzel, sajnos.

Még egy utolsó reggeli ejtőzés a kikötőben, néztük, ahogy a jóember akkurátusan vízet merít, majd azzal kezeli a hajót borító szöveteket, gondolom a kiszáradás ellen, mert hamarosan idetűz a nap.
Aztán búcsút intettünk, arrivederci Italia, de jövünk még. Az tuti!

muggia2.jpg

 

Innen már csak egy laza 800-as volt hazáig, bár még beugrottunk Ferihegyre Hottikáért, így innen két autóval gurultunk keleti irányba az M3-on.

És amikor végre megérkeztünk, beálltunk az udvarba, az óra 2181km-t mutatott.
Szép táv volt, és hála a komfort módnak, egyfajta kellemes, hajós himbálózás kísérte az utunkat, és ez alapján a hetes meg is keresztelődött. 
Mert nálunk az a szokás, hogy minden autó nevet kap, mégpedig azt, amit az első, legmélyebb impresszió vált ki belőlünk. Az indulás után felugró "bálna" elvetődött, elvégre nem vagyunk mi Jónások. Az út közepe felé azonban adta magát a Mobi, ha már egyszer olyan kényelmesen (és tegyük hozzá elegánsan) siklik az úton, mint egy hajó. Mint egy olasz komphajó, a Moby.

home0.jpg

Kissé bogaras lett.

home1.jpg

 Még a szélvédőn az ideiglenes rendszám...

Utóirat az úthoz:

A papírokon a palmi apartman címe szerepelt, mint állandó olasz lakcím, még valamiféle olasz adószám szerűség, vagy azonosító is kreálódott a biztosításra is és az adásvételire (az olasz, forgalomból kivonásról és exportra vonatkozó nyomtatványról beszélek) is.
G. indulás előtt meg is jegyezte: ha rendőr állítana meg, tegyünk úgy, mintha nem beszélnénk olaszul. Mondtuk, hogy semmi gond, kézzel lábbal elmutogatjuk majd azt, hogy hívja fel őt, mert ő a mi ügyvédünk.
Aztán hogy a szlovén, vagy a jól megfizetett magyar rendőr mit szólt volna a papír rendszámhoz és ezekhez a papírokhoz (magyarok vagyunk, avagy olaszok?), az már sosem fog kiderülni.
Mindenesetre van egy olyan sejtésem, hogy megugrott volna egyik-másiknak a vérnyomása, vércukra, vagy az étvágya.


Minden jó, ha vége jó, de azért másnak nem ajánlom sem az effajta használt autó vásárlást, sem az ilyesfajta hazahozatalt.
Mert ne feledjük: amit én meg tudok tenni, az senki másnak nem fog sikerülni! :)